14.11.2018 г., 23:40 ч.

Легенда за Търновската царица Мара 

  Поезия » Оди и поеми
880 4 7

Било е отдавна... четиринайсети век,
турци нахлули в Търновско царство,
сеч и погром настали навред,
в родни земи налагали робство.

 

Владетел тогава Иван бил, Шишман,
обичащ народа, отхвърлящ поквара,
затуй за спасение българско, в дан
обрекъл сестра си, принцесата Мара.

 

За чудната хубост се знало навред,
макар и вдовица, много я звали,
но пръв я поискал султанът Мурад,
ханъма да стане, та род да пожали.

 

Когато султанът пристигнал, в мига
едно пожелала болярката лична,
царството свое да види сама
и прошка да вземе с` земя героична.

 

Царевец града с високи стени 
и Арбанашкото плато минала бавно,
стигнала Лясковски бели скали
и съ̀лзи заронила горки и жални.

 

Где капнела всяка, растели лози
с гро̀здове сочни и мирис омаен,
по сорт непознати за тези земи,
но сбрали духът, векове да витае.

 

После се върнала в равно поле,
под царския двор, да се с близки прощава,
стенело в мъка сиротно сърце,
но гордо се врекла на правата вяра.

 

Спуснал се мрак над целия град,
никой в дома си кандило не палнал,
камбаните скръбни мълчали, във знак
за почит пред Мара, принцесата вярна.

 

Така тя спасила български род
/макар и за кратко/, оставила диря.
Легендата казва, че вречена в Бог,
дори и султанка, намерила мѝра.

 

И днес, насред Търново, „Марно поле“
спомня с достойнство болярката тази,
гдето последно подвила нозе,
сбогом да вземе, но род да опази.

 

14.11.2018 г.

© Таня Мезева Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Нов шедьовър!Майсторството да разкажеш неповторимо легендата не нарушава ритъма,на който аз много държа в един стих1Нямам повече думи,освен,че ти се възхищавам,Таня!
  • Възхитен съм!
  • Благодаря ви за подкрепата. Предизвикателство е да се пресъздават легенди в стихове. Така се пази паметта на българщината.
  • Легендите оживяват в стиховете ти, Танче! Аплодисменти!
  • Да понесеш с достойнство скръб и унижение е привилегия на благородни натури...
    И на Вяра!
  • Поздравления!
  • Достойно за учебника! Браво Таничка!
Предложения
: ??:??