Мачу Пикчу *
Преди Колумб, конки́стадорите –
петнайсет века след Христа́
един народ изтрил Историята си
и завещал на Вечността...
Той град от камъни и вятър
издигнал на самият връх...**
До Бога близо, до Съдбата –
да бъде в сетния си дъх...
Стоим пред този град стъписани
величието ни диви́:
и пак във камъните вписан –
Животът тук се появи́...
И с необяснимото вълшебство
на преживяните неща́ –
Светът от „ранното“ си „детство“:
разкри мъглява същина́...
... но хората му днес къде са?...***
Изчезнали са... Но защо́?...
Небесен гняв ли ги отнесе,
война ли, болест ли?... Какво́?!...
Дали не тяхната Цивилизация
била е в своя апогей,
но с „друга“ мощна гравитация –
бездомна в Космоса се рей?...
Там търсят „Жизнена“ планета,
а щом предложи им подслон –
тя с огън от една комета
да стопли новият им дом...
...Или́ за „техни“ си проблеми,
но хората живели тук
внезапно,в Паралелно Време,
в Живот да са избрали друг!...
А ние някога случайно
при тях ако попаднем там,
ще пожелаят ли те тайната си
да ни разкрият?... Точно нам!...
... Залутани из коридорите
объркани на Вечността
да вярват, че – конкистадорите
погребани са в древността...
И идваме със обещание
от постмодерни времена,
и със Христовото Послание:
– за мир, любов, а не война...
Но със „настръхнали“ ракети
и в тях със тонове троти́л,
и с „танца на войната“ – всеки
коварството ни би открил...
А знаем си, при нас войните
са винаги с жесток ексцес,
кървят от Вечността звездите –
и все така кървят до днес...
... Ония хора са разбрали
че може и един „човек“ –
във лудостта си да подпали
Светът!...И тъй: от век на век!...
И окончателно решили
във друг да се преселят свят,
а туй което съградили
оставили без жал назад.
... Пред Мачу Пикчу днес застанали
разбираме: в Реалността
единствено остават камъните –
за да заместват Вечността...
21.04.2020.
*Мачу Пикчу – тайнствения град на инките се намира
в южната част на днешно Перу, в Андите
**построен е на 2430 м.надморска височина
*** през 1530 година всичките му жители тайнствено
изчезват
© Коста Качев Всички права запазени