25.09.2015 г., 11:03 ч.

Мисли в махмурлука... 

  Поезия » Философска
397 0 8

 

 

     Мисли в махмурлука...

 

И виното до капка е изпито,

и тръгнаха си разлюляно всички,

а аз размислих се: как много скрито

е- в малките безименни „чертички”,

 

които в некролозите разделят

човешкото ни време с две години,

но с Вечността единствено споделят

Животът, който вече е изминал...

 

Дори да си направил пирамида,

дори да завоювал си Империя,

или пък си живял във какавида-

си дух, а не единствено материя!...

 

... Но всичко неподвластно на забрава:

написано, изваяно от мрамор,

и зидано- за хората остава...

... А  изживяното е твое само!...

 

И любовта, и виното, и розите,

и дивият копнеж по хоризонта,

и трепетите луди, и възторзите:

единствено „чертичката” ще помни!...

 

Дори и монумент да ти издигнат

(на твоите добри дела в прослава)

в „чертичката” деляща две години

Животът ти неразгадан остава!...

 

... И всеки сам през Времето минава

(свидливо разпределяно от Бога),

и знам, че монумент не заслужавам,

но искам във Живота си да мога

 

поне едно желание да сбъдна:

когато сам откупя от залозите,

по звездната пътека към отвъдното-

и любовта, и виното, и розите!...

 

... Нощта преваля, свещите догарят,

върти ли се наистина Земята,

наистина ли дните се повтарят,

или от виното ми се върти главата?...

 

... Две дати... Втората е непозната...

А между тях събрани във „тирето

са всичките нюанси на Душата,

с които ще поема към небето...

 

Коста Качев,

21.09.2015.

© Коста Качев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • "... И всеки сам през Времето минава
    (свидливо разпределяно от Бога),
    и знам, че монумент не заслужавам,
    но искам във Живота си да мога

    поне едно желание да сбъдна:
    когато сам откупя от залозите,
    по звездната пътека към отвъдното-
    и любовта, и виното, и розите!..."

    В този махмурлук човек достига най-близо до смисъла...
    Поздравления за Поезията!
  • Истинските неща винаги пораждат въпроси. Хареса ми!
  • Благодаря, че прочетох! Много, много ми хареса!
  • Много мъдри мисли се раждат понякога в "Махмурлука"!
  • Чудесна поезия! Възхищения!
  • Прекрасно! Моите аплодисменти за стихотворението!
  • Много истини се крият тук..., - Виното създадено е да опива..., е и - само това...!!!
    "...Нощта преваля, свещите догарят,
    върти ли се наистина Земята,
    наистина ли дните се повтарят,
    или от виното ми се върти главата..."
  • Прекрасна поезия!
Предложения
: ??:??