Знаеш ли
колко са красиви
еднодневките?
Едва ли,
но да не те подценявам –
може пък с някого
да си била край езеро?
Но и да не е така,
известно ти е като символика
на нетрайното.
Но символиките
са разтегливо понятие,
та да уточня:
и на мен ми е ясно –
“еднодневка” не означава
продължителност на съществуването,
а какво остава
след теб.
Пример:
Еварист Галоа
(някакви си 20 години живот)
еднодневка ли е?
Компютърът,
с който виждаш тези думи,
математически е основан
на предсмъртното му писмо:
цяла страничка!
(Теория на множествата,
30.05.1832 г.).
И ако ти пиша това,
е единствено, за да те успокоя
да не се притесняваш
от еднодневките
(правителства, телевизии, вестници,
работодатели и от сорта),
а просто да не подценяваш,
че искрата
на първото ни докосване
ни осветяваше почти два дни!
(От вечерта до сутринта).
Много е!
© Александър Белчев Всички права запазени
Ставам ти почитател от днес!