Молитва
Ако боже съществуваш
и добър си при това-
се надявам да ме чуваш
горе в свойта синева!..
Чуй молитвата ми, смешна
може би за божи слух,
но дори и да е грешно
ще тревожа Твоят Дух...
Чуй ме боже, днес ще бъда
откровен като пророк
и не бързай Ти с присъда
сам да ми дадеш урок
и това, което гневно
разтревожен изрека
да потъне в тая древна
на забравата река!..
Мисли толкова ужасни
ме разпъват днес на кръст!..
( Даже и да са напразни-
да не ги заринем с пръст!..)
Дай ми сили за да мога
в тоя безметежен сън
на човеците: Тревога
с яростен да бия звън!..
Дай ми Страст да съм камбана,
но тревожна над Света!..
Да звуча като закана,
но родена в Любовта!..
Трябва ли ти жертвен огън
боже в твоя свят олтар-
нека моята Тревога
там да бъде жива жар!..
Ако боже те люлее
жажда с ненаситна стръв-
чаша дай да ти налея
моята гореща кръв,
но решиш ли, че тревожа
Боже нежният ти слух-
с вик ще скоча, вик безбожен
и не се прави на глух,
щото като гръм сигнален
ще гърми гласът ми луд:
че фитилът е запален,
а Светът е над барут!..
д-р Коста Качев
© Коста Качев Всички права запазени