Не паметник трябва ти, Дяконе,
сътворен от човешка ръка!
А делото твое, святото,
всеки да носи в свойта душа...
Не обичал си гръмки слова,
копнеел си свята РОДИНА...
България свидна едничка била
утеха на черно бесило...
Не знаем дори где ти е гроба...
Дано измием нявга срама...
Да не тежи ни позора...
На нас и нашите деца...
За делото безсмъртно и свято
слова дали ще намерим?...
Не паметник трябва ти, Дяконе!
ПРОШКА ДАЙ НИ НА СИРНА НЕДЕЛЯ!..
... Не паметник трябва ти, Дяконе!...
© Райна Недялкова Всички права запазени