Лебедите в паника се разхвърчават,
Хвърлят отронените си бели пера.
Литват без посоки да се спасяват.
Буря идва. Буря надвисва над света.
Облаци обвиват слънцето в мъгла.
Реката се удря в коритото си бясно.
Спотайва се в ужас и човек, и звяр.
Бурята надвисва. Спасение няма.
Последни бягат враните, черни като небето,
Летят и хвърлят обагрените си в траур пера.
И оставаме сами, безпомощни пред тоя Ад,
За бягство е късно, за полет – нямаме крила.
Реката се удря в брега озлобена,
От вятъра набира все повече сила,
И с всяка вълна е все по-устремена,
Не може да я спре нито една дига.
Отлетяха последните уплашени птици.
Останахме ние сами срещу брега.
Увисна побелялото слънце в небето
Над тази огромна, всепоглъщаща река.
Вече не се борим – мостовете станаха на трески.
Стихията вече дори своите жертви не брои.
Газим с гумени ботуши сред трупове и тиня.
Папурите – последни воини – и те скършиха глави...
Реката победи.
© Ваня Накова Всички права запазени