4.04.2019 г., 18:22 ч.  

Нижат се години 

  Поезия » Оди и поеми, Авторска песен
450 4 9

В нашата рано отминала младост,

бяхме работници – вечно заети,

но се разминахме с малката радост,

дето могла би и днес да ни свети.

 

В мрачната есен щом плъзнат мъглите,

пойните птици далече отлитат;

грабват торбите и рано в зорите,

тръгват децата в чужбина да скитат.

 

Есен премине ли, в лютата зима,

денем и нощем – проблеми с краката.

Болката силна е тъй нетърпима,

че за почивка ни праща в леглата.

 

В китната пролет се птиците връщат,

малките рожби с любов да отглеждат...

Там, във чужбина, децата ни пъшкат...

Сънища в родния дом ги отвеждат.

 

                    *      *     *

 

Няма ги децата ни. От нуждата притискани,

с болката пулсираща в сърцата...

Щастие – ограбено е – в ъгъла натикани...

Нощем ни прегръща Самотата.

 

Нижат се годините, променят се сезоните,

дните ни отлитат безвъзвратно.

Свеждаме челата си във храма пред иконите...

нека да се върнат – пак обратно.

 

Грабва ги живота там в спиралата на времето,

в новата родина по-богата.

Щом като привикнат те с веригите на бремето...

планове чертаят за децата.

 

В битката за хляба тук, работят за богатите...

Ден след ден – година след година...

Бащин дом забравили, спестяват си заплатите...

корените – пуснали в чужбина.

 

17 ч., 9 юли 2011

ред.: 4 април 2019

17.50 часът

© Иванъ Митовъ Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Нещо ме накара днес да се върна отново към този стих, поместен преди 3 години. Децата ни и днес продължават да бягат от Родината.
  • Благодаря ти за коментара, Данаил! Желая ти творчески успехи!
  • Самата жестока реалност, Иване!
  • Благодаря ти, за коментара, Хари! Не я чака добро. Някои ще натрупат милиони, ще живеят в лукс и разкош, а други ще бягат в чужбина. Съседите чакат да се настанят в нея...Хубав ден ти желая!
  • Почувствах позната болка! Какво ли я чака Татковината ни? Хубав, докосващ стих!
  • Стойчо, Катя, Василка – благодаря ви за посещението тази вечер на страницата ми. Благодаря и на всички за добавката в любими.
    Желая ви здраве и творчески успехи!
  • Така е.
  • Поздравления за силната творба, Иване!
  • За съжаление...
Предложения
: ??:??