10.10.2013 г., 8:16 ч.

Нощ в Андалусѝя... 

  Поезия » Пейзажна
463 0 1

 

Нощ в Андалусѝя...

 

Във унеса на залезната залисия

и Слънцето навярно не разбра

как с тъмна нощ покри Андалусѝя

... и сякаш, че Животът тук замря...

 

... Но някъде китара зазвучава

във страстна серенада като зов,

че тъй традицията повелява-

да пееш серенада за любов!...

 

Кипарисите като черни свещи

издигат се към нощното небе,

а в сенките им младите се срещат

и тръгват двойки... Знайно накъде...

 

Врата ли скръцне, куче ли излае,

угасне ли прозорец във нощта-

в Андалусѝя знае се: това е

и знак, че Страст е грабнала Страстта...

 

Една красива Кармен ще затропа

фламенко във възбуждащият мрак

със вярата отново във Живота

и Любовта да я намери пак...

 

В пристанищата влизат каравели

ухае на канела и смола

и скачат на брега мъжете смели,

и всеки тръгва бързо към дома.

 

В такава нощ зачеват се моряците

и затова вродена е страстта

към океаните, звездите, зодиаците

и ги влече в зори Безкрайността!...

 

... Духът на Лорка в здрача ще излезе

и спрял се до задрямалия кей,

ще постои- Луната да залезе

и сърцеловна песен да запей...

 

А после през заспалите градчета

ще мине и с неземната си власт,

ще буди в незаспалите момчета

неосъзната още: Мъжка страст...

 

... А матадорите в нощта сънуват

овации и хубави жени,

и с бикове, и със смъртта танцуват

във тия обетовани земи...

 

И биковете също ще сънуват,

че някъде живеят: във една,

където матадорите не съществуват,

дори без хубави жени, страна...

 

... Коварен мавър дебне от засада

присвил се като хрътка преди лов:

да грабне иска хубавица млада

и с нея да играе на любов,

 

но женски глас щом в мрака пропищява

в миг блясва отмъстителна кама,

че винаги със кръв се отмъщава

в избраната дори от Бог, Земя!...

 

Коста Качев

01-08.10.2013.

Андалусѝя

© Коста Качев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??