23.03.2011 г., 20:28 ч.

Нощта на лунните видения 

  Поезия » Гражданска
409 0 0

"Ах, не проблясвайте в моя затвор,
жалби далечни и спомени лишни..."

Димчо Дебелянов


Нощта сега е странно светла.
Без звезди.
Като в смъртта.
И се усещам сам,
безкрайно сам -
почти съвсем разголен -
върху земята скръбна.

 

В мъката си
вдигам поглед трепетно нагоре.
Бялата луна
като отсечена глава
е закована там,
на небосклона.
Тъжно се усмихва.

 

Къде сега си, клета майчице?
Поробени приятели, любима?
Да можех някак си безкрая да обгърна!

 

Дали ще мога поне там -
където няма болка, няма страх,
където няма срам,
да съм отново с тях?
В свободни духове да се превърнем?

 

На небосклона
бялата луна
виси
като отсечена глава.


Калифорния, 1980

 

© Иван Бързаков Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??