11.11.2015 г., 18:16 ч.

Нощта, в която Есента си отива... 

  Поезия » Философска
335 0 3

 

 

 

 Нощта, в която Есента си отива...

 

В алеите оранжеви на Залеза

със дъх на Вечност спуска се Нощта,

поспира малко, с Вятъра приказва

и пръсва: нежност, нега и тъга...

 

Отдавна лудо влюбена в Луната,

във Вятъра и в звездният разкош

със тихи стъпки тръгва по Земята:

най-топлата за тази Есен нощ...

 

Прогнозата безмилостно предрича

да луднат утре хали изведнъж

и закъснели мълнии да тичат

подобно хрътки в рукналия дъжд.

 

И зная, че нощта ще е последна,

отива си сега и Есента:

ненужна, нежелана, непотребна

с увяхналата вече красота...

 

А Вятърът, едва раздвижен, гали

дъхът му още е със летен хлад,

но тъй приятен, ласкав той едва ли

е бил дори във времето назад...

 

Над нас извайва образи неземни

от облаци и лунна светлина

(о, Вятърът вълшебник е и гений!)

и с гордост ги понася из нощта...

 

Щурци обезумяли и безсънни

ще пеят, сякаш за последно, пак-

ще пеят тъжно докато се съмне

във есенният лунен полумрак...

 

... Тъжим за Есента сега, защото

си тръгва тя прегърнала Нощта:

да помълчим, да споменем доброто,

което със любов ни завеща!...

 

... А върху уморените ресници

танцуват лунни, палави лъчи

и с тях долитат сънища за птици

отлитнали... Забравени почти...

 

20.09.2012.

Коста Качев

© Коста Качев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • ПОЕЗИЯ!
    Поклон!
  • "да помълчим, да споменем доброто"

    На втори пласт се чете философското послание - да сме благодарни за доброто, дори когато нещо си отива...

    Красиво и дълбоко!
    Поздрав!
  • Прекрасно - точно така си я представях..., а вятърът обрули листата...!!!
    "Отдавна лудо влюбена в Луната,
    във Вятъра и в звездният разкош
    със тихи стъпки тръгва по Земята:
    най-топлата за тази Есен нощ...
Предложения
: ??:??