16.12.2014 г., 0:42 ч.

Носталгия*...4 

  Поезия » Пейзажна
336 0 3

 

 

Носталгия*...4

            ... някога в Атлантика

 

По залез чак изригна Урагана

и смесиха се вятър и вода-

небето потъмня щом в Океана

удави се последната звезда...

 

Вибрираше на Бурята акорда,

като изтръгнат в гърло на вулкан,

вълните се прехвърляха през борда

разпенени от гняв необуздан...

 

Стихията във всеки миг в кресчендо

налагаше безумната си страст:

над нас, над Океана- безогледно

и гърчеше се в лудост и екстаз...

 

Зловещото око на Урагана

от Бездната ни гледаше със злост

и с Ветрове, изпаднали в нирвана,

там Демони застъпваха на пост...

 

Но до кога?... О боже мой и колко

на Бурята гневът ще продължи?...

... А корабът се гънеше от болка-

не знаехме дали ще издържи...

 

Не светваше и фар, да ни покаже

посока в непрогледната мъгла.

... Дори да е към остров на прокажени,

дори да сочи гибелна скала!...

  

Сирената пресипнало хриптеше

със ветровете влязла в резонас

и с ужас осъзнавахме, че беше

навярно тя последният ни шанс!...

 

Нощта дойде, но всеки сън прогони,

а спомените идваха без ред:

възседнали възбудени неврони

във фантастичен някакъв сюжет...

 

... И упоен от толкоз тъжно вино,

което пих по цялата Земя,

там затъжих за твоя нощ Родино

и в нея, сън спокоен да заспя!...

 

Коста Качев

                                                    

*гр. nostos- връщане; algos- мъка, болка

© Коста Качев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Ммммм..., такъв талант сте - завиждам..., и поздравления - майстор на перото...!!!
    Вибрираше на Бурята акорда,
    като изтръгнат в гърло на вулкан,
    вълните се прехвърляха през борда
    разпенени от гняв необуздан...
  • Прочетох с удоволствие и малко... спомени...
  • Много образно си описал този ураган в океана, Коста.
    Усетих и величието му, и човешкия страх, и човешката издръжливост...
    Естествен е копнежът за спокоен сън под бащината стряха.

    Завидно богатство от спомени имаш и колко ли още стихове ще се родят?!
    Пожелавам ти ги!
Предложения
: ??:??