1.12.2019 г., 7:59 ч.

*** ("Обичам те, море!") 

  Поезия » Пейзажна, Философска, Друга
652 0 4

Обичам те, море! И ми прощавай,

че даже в ден като сега нелетен

така любовно ти се обяснявам,

че все едно ти посвещавам песни.

 

Вълните ти вълнуват ме и топлят

на мислите ми хубавите котви,

които се оплитат като спомен

и рошат с неизбежност на докосване.

 

Но чуй, море: красиво, обаятелно,

любимо, вечносиньо, необятно,

като си съвършено, привлекателно,

кажи ми: кой измисли ти дизайна?

 

Кажи ми кой снабди те с веществата ти?

Защо си разпростряно точно тука?

И кой определи ти тези граници?

А кой дари те с цветове и звуци?

 

И кой ти даде тези морски кончета,

делфините? И чайките над тебе?

Скали, корали, фарове и лодчици –

кога и кой те украси вълшебно?

 

И колко натежаваш на планетата?

А като пълни прилив бреговете,

с Луната после пазиш ли диети ти?

А, с други механизми се променяш?!

 

Като те гледам, силно си и хубаво,

май ярък интелект те е измислил

с неземно вдъхновение най-чудно,

с умения, с ноу-хау май от свише.

 

Обичам те, море! Ти възхити ме,

отново и отново ти признавам...

Дизайнера си някога кажи ми

и някой ден дано ни запознаеш.

© Ивелина Стойкова Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • @Lilia_Anna (Boyana): Много мило послание, благодаря!
  • Необичайна поезия! Светла, издигната, въздигаща! Мисля, че тук я няма обичайната муза, а талант и вдъхновение от Него!
  • @goblenka: Любопитен прочит За мен няма дилема, интересно е как Вие сте възприела текста. Благодаря Ви за отзива!
  • Интересно. Дизйнерът, или морето? Морето, или дизайнерът? Хареса ми.
Предложения
: ??:??