Де се дянахте, богоугодни монаси,
заделили за грешната ръ́жен комат?
Издълбаха окопи в сърцето ми страстно,
не Химери ревниви – самият Пилат.
То, проядено, сякаш на пурпурна клада
прегорява на сръчно подострен чатал.
Бог прехапа език. (май така ми се пада)
И отне му покоя преди да е дал.
А откакто отсякохте трите ми пръста,
съм забравила пътя към кой да е храм –
(мисълта по погрешка все още се кръсти)
за сакатите той е слепец глухоням.
Мойта Вяра пое път обратен и чака
да достигне отново до сигурен бряг.
Тя не е Одисей, но копнее Итака –
ще доплува до вас в овъглен саркофаг.
Уморена съм. В битки за Нея се гърчех.
Ще ѝ стигне земя и с човешкия ръст –
там, до моите корени, точно под смърча.
Не харчете за плоча. Най-малко – за кръст!
© Мая Нарлиева Всички права запазени