25.09.2011 г., 15:46 ч.

Ода за човечеството 

  Поезия » Гражданска
438 0 0

ОДА ЗА ЧОВЕЧЕСТВОТО

 


Човечество, аз с тебе се гордея!
На огъня ти искам да съм плам...
И в твоята стихия да се влея,
частиците си дребни да ти дам...


Гигантска е могъщата ти снага,
от дребни атомчета - като мен...
Десницата мощна се протяга...
Светът е само с тебе зареден!


Историята ти е натежала....
В архивите си къташ векове!
Без път, във черни нощи си вървяло...
Ти винаги изкачваш върхове!


Със камъка и вярната тояга,
ти мина в джунглата от тежки дни...
Ти пътя си задъхано пробяга...
В съдбовните си схватки и борби!


Ти с плахи стъпки стъпи в пещерите...
От страх създаде свойте богове...
Ти хвана огъня, запален във горите
и Тъмното сложи на колене!


С труда си ти създаваше простори!
Отключваше заключени врати!
Ти с хиляди загадки се пребори
и победител винаги  бе ти!


Роди таланти, гении създаде...
Земята ни с проводници покри!
От боговете Космоса откраде!
И тайната на атома разкри!...


Но бяха дните ти безкрайно кратки...
А нощите - безсънни часове!
Ти цял живот живееш в тежки сватки -
било с приятели и с врагове!..


Ти напои полята със потта си,
накара ги на теб да дават плод!
И жива плът ти късаш от плътта си -
да даваш на Вселената  живот!

© Христо Славов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??