28.03.2020 г., 19:29 ч.

Одумвам клюкарите пред целия свят! 

  Поезия
338 0 3

 

 

 Хората, злословящи зад гърба ни -
раними същества с космическо его,
но със сърце - колкото на колибри...

Одумват ни някои - за нашите грешки,
други  - за правотата ни, за делата ни,
трети  - за да са олиото над водата...

Хулят ни, че не сме като тях  -
вълци в овчи кожи...
блеещи срещу луната.

Клюкарстват кухите отвътре,
за да запълнят празнотата, 
която е изпълнила ума им...

Корят ни, че с честност
нищо не се постига,
че е глупост добротата!

Набедяват ни за жертви,
а себе си провъзгласяват
за авангарда на този свят!

На същият този свят,
в който те се чувстват
досущ като хамелеони!

Да, де факто, те се имат за господарите
на асфалтовата джунгла, в която живеем,
но нима мухи сме ние, нормалните хора?


Факти за хамелеоните:
Развълнувани или уплашени от нещо, хамелеоните се подуват, за да увеличат размера си и да изглеждат по-големи.
Очите на хамелеоните могат да се въртят независимо едно от друго и да гледат едновременно в две различни посоки.
Езикът на хамелеона може да достигне дължина по-голяма от тази на тялото.
Когато хамелеонът "стреля" с език, той затваря очи, за да не ги нарани случайно.
Уникалната способност на хамелеона да променя цвета си, му позволява да се слее с околната среда и да стане незабележим.
Думата "хамелеон" се превежда от гръцки като "земен лъв".
От гледна точка на биологията, хамелеоните на са гущери.
Смята се, че хамелеоните имат много добро зрение.
Но слухът на хамелеона е много слаб.
Хамелеоните виждат както в обикновения спектър, така и в ултравиолетовия.
Смяната на цвета отнема на хамелеона от 20 до 30 сек.
Езикът на хамелеона улавя плячка за стотни от секундата.

© Гюрхан Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Не виждам муха
    Но видях отгоре и отдолу. И нормалността си сложил там, отдолу. Затова питам.
  • Винаги ми е било приятно да ме коментират интелигентни жени... па макар и да виждат в мое лице муха! Щеше да ме ядосаш, но... аз съм просто една муха.
  • Знам, че ще те ядосам, но....
    Ти защо се определяш като редова муха?
Предложения
: ??:??