16.01.2024 г., 8:19 ч.

Огън, печка, студ 

  Поезия
222 0 0

Огън, печка, студ

 

Заместник на Слънцето

Прекрасно огънят в дома е.

В печката гори той - дава топлина.

Той ни от Нивенна, ободряващия

Студ, предпазва.

Поклонение - внимание иска той.

Когато не горят добре Дървата.

 

А студът отвън напира.

Огънят е бог - дух е той.

И студът е дух, и животните,

Кучета и котки - духове са.

И всички те внимание искат -

Ласка - общуване, присъствието

Наше.

Вниманието човешко -

То навсякъде, за всичко

най-много се цени.

 

Огънят е врата, стена и проход

Между двата свята - видимият,

Слънчевия свят бял - и света

На душите що са веч - духове.

Печката олтар е тя - икона,

Място за общуване с невидимия, с

Онзи свят - със Нав.

Искаш да се свържеш с някоя

Душа оттам - просто, лесно е това.

Искаш да изпратиш нещо. Може.

Хвърли във огъня прекрасен 

Пшеница скромна шепа -

И произнеси думи на общуване -

Обикновени, свои.

 

Връзката осъществена - смятай -

Без съмнение тя е.

Разумни същества - това са: печката

И огъня - свързват ги дървата.

А парчето пък дърво, и то е дух -

Топлина не само - енергия и разум

В него се съдържа - кат например

В амулетите на Лесничея.

От дърво, дървеса - с различни

Чувства в тях - направени са те.

Слава на прекрасните дървета.

 

Да се помни обаче трябва, че

Противоположности две на

Бодрост, на комфорт источници

Се явяват.

Топлината и студа. За вход и

Изход, за смяна и разнообразие -

Идея дават те.

На място сал едно не стой.

Студ потърпял си - към топлина

Стреми се.

Понагрял си се до печката -

Зовът послушай и тръгни във

По-студена атмосфера.

Не крий се и не се ограничавай

От топлия комфорт.

Помни - болестите, телесният ад

В скуката, еднообразието, в угаждането

Прекомерно дом намират.

 

Слава на огъня, на Нивенна, и

Слава на разумния човек.

На човека закален и волев, що

На две, на три, на много - места

Различни - и добри и лоши -

Да се намира може - и стреми

Се.

Там е тройното насищане - на

Тяло, дух, душа. 

 

На Велес, богът природен, закален -

Слава, що всичко обича, и навсякъде

Минава и удържа.

И на Лесничея скромен - що огън,

Печка, студ, реки и сняг обича

И ежедневно ги използва.

 

Семена аз давам тук - идеи.

Споменатите предмети са

Символи и букви на математичен

Израз. Картина от природата

Прекрасна.

В дух и разум ти разбирай ги.

В своята градина на ежедневния

Живот ги насади и живей-живей.

 

Ред и хаос равномерно ти твори.

Атмосфера, красота създавай.

 

Ура

 

Лесничея

© Леснич Велесов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??