1.07.2009 г., 21:28 ч.  

Октопод и Делфин (сонет-басня) 

  Поезия » Строги форми, Друга
1258 1 16

      Октопод и Делфин


       (сонет-басня)

Изнемогва делфинът, угасва,
омотал го е зъл октопод –
ненаситен, жесток и всевластен.

Пипалата му цял го опасват.
И в пастта на тирана деспот
по реда си умира безгласно.

Баракуди и дребен сафрид
овцедушно кръжат край злодея,
безпощадно във жертвата впит.


(Да го кажа открито не смея,
разгадайте тук смисъла скрит.)
Те са риби безгласни, немеят...


А делфинът с надежда последна
се надява: дано му приседна.

 

 

© Красимир Тенев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??