Октопод и Делфин
(сонет-басня)
Изнемогва делфинът, угасва,
омотал го е зъл октопод –
ненаситен, жесток и всевластен.
Пипалата му цял го опасват.
И в пастта на тирана деспот
по реда си умира безгласно.
Баракуди и дребен сафрид
овцедушно кръжат край злодея,
безпощадно във жертвата впит.
(Да го кажа открито не смея,
разгадайте тук смисъла скрит.)
Те са риби безгласни, немеят...
А делфинът с надежда последна
се надява: дано му приседна.
© Красимир Тенев All rights reserved.
Много ми хареса!