31.05.2012 г., 22:45 ч.

Олтари 

  Поезия
720 0 8

ОЛТАРИ

 

        “...аз паля свещи на свети Бедняк...”

                                РЮТБЬОФ /12251285/

 

Навярно в гъстата мъгла край мен

съм сбъркал пътя, оня път към храма,

и днес, сред залеза на своя ден,

съм спрял под свода на една измама.

 

И е измамен синият сумрак

през който диря пътя към олтара;

море от свещи пред свети Бедняк

сред храмовата тишина догаря.

 

Една икона в тъмното личи –

без златен нимб, без приказно сияние;

старици в черно с хлътнали очи

раздават жито пред свето Страдание.

 

Навън е пусто. Есенният мрак

полето в мокра пелена загръща.

Висят икони на свети Бедняк

във всеки храм, във всяка втора къща.

 

И врастват в българската свята пръст

неправедни, неистински олтари;

и страда не Исус на своя кръст –

разпъната,

кърви край мен България.

 

© Валентин Чернев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??