"Това, което Вас, читателю, Ви наблюдава без да можете
Вие да го видите, ( защото за един миг изчезва ),
е Онова Нещо."
Йордан Радичков
Онова Нещо все ни наблюдава,
следи ни тайничко и непрестанно.
От гърлото на Мрака изпълзява,
вторачва се във нас тревожно - странно.
То знае всичките ни зли привички.
Със лупа търси петънца в душата.
Това, което непонятно е за всички,
за него е красиво и познато.
И ние знаем, че си съществува
Онова Нещо във света ни грешен.
Измамно е дори да се преструваме,
че можем да го заблудим успешно.
То преценява трезво, безпощадно,
колко са тъмни нашите пороци.
Пресича с удар, гневно, като с брадва
брътвежите на всякакви пророци.
И кара ни сами да се замислим
за Битието. Да повярваме горещо
и да сведем покорно поглед хрисим
пред него - Онова най-странно Нещо.
© Нина Чилиянска Всички права запазени