Отец Матей преображенски- Миткалото
Вятър- куче побесняло...Студ- пращят дърво и камък...
Откога е затъмняло нийде не проблясва пламък...
В Нощ безкрайна, безначална, ледена и безпросветна
първо Огън стародавно, литургията е сетне...
Над задрямалите къщи властен Зов ли се извие
тишината вездесъща нека стресната се крие!..
И да трепнат всички спящи грабнати от сили мъжки,
и слепци да станат зрящи, хромите да скачат лъвски...
Че то Свят откак светува, тъй се помни, тъй се знае:
робът все ще си робува...Ала види му се Края!..
...Тъй в тъмата безнадеждна със една торба въпроси
Скитника Монах повежда селяните голи, боси...
И не само за молитва медните камбани бият-
глас към Бога с упрек литва, вече страстите не крият...
А Монахът чернокапец сам теглото им споделя-
нему Вятърът е братец пък нощта му е постеля...
Стока страшна и опасна той по кръчмите раздава-
черно-бяло пише ясно там за Българска Държава...
Като Вятър не почива-тук осъмне, там замръкне
и в торбата парцалива Вярата народна мъкне...
От къде се той намира, кой ще вземе да го пита,
денем е във манастира, а нощя е баш комита...
Дето мине по селцата- псуват яростно мъжете,
а пък знаят и децата как се прави джепането...
Булките гайтани шият, а девойките-байраци,
и войводите не крият вече левските си знаци...
Из сокаците столетни пушки пукат на нишани,
даже старци достолепни си хортуват: “Да възстанем!..”
А развеял черно расо Оч’Матей* със кръст в ръката
страшна Истина разнася: „Не от Бог е Свободата !...“
Често тя е като клетва недочакала венчило,
като градобитна жетва, като люлка под бесило...
-С упование във Бога- той разправял еретично-
няма да достигнеш много, нужно е да се разтичаш!..
да сдобием Свободата както Хляба всекидневен
и да жънем из Нивята първом трябва да засеем...
...Тъй се носел като Вятър и осъмвали селата
с Вярата,че Нещо Ново иде с волното му слово...
д-р Коста Качев
*Оч`Матей наричали селяните отеца
© Коста Качев Всички права запазени