В сърцето на Балкана тъй отдавна –
на свято място – град е построен!
Предците ни нарекли са го Трявна,
благословен от Петър и Асен!
Божествен кът от Търновското царство,
от векове огреян в светлина!
Свидетел на възходи и бунтарства,
но с млада Ангел-Кънчева душа!
Красива е Славейковата Трявна
с дъха на сребролистните липи!
Уютна – но и горда, и преславна!
Под сенките на плачещи върби
с извити, романтични калдъръми,
със моста стар... И щедра, и добра!
С прохлада горска, с мирис на салкъми,
със пеещата Тревненска река!
С часовника, отмерващ неотменно
над златни стрéхи пулс неутолим,
но съхранила древните легенди
в иконописи и в дърворезби!
Искри над Трявна ден и нощ небето!...
От чистата ù, изворна вода,
след кръстен знак – в гнездото на поети –
отпих от силата и свободата на духа!
© МАРИАН КРЪСТЕВ Всички права запазени