Aug 10, 2011, 1:43 PM

Песен за Трявна 

  Poetry » Odys and poems
2558 1 8

В сърцето на Балкана тъй отдавна –

на свято място – град е построен!

Предците ни нарекли са го Трявна,

благословен от Петър и Асен!

 

Божествен кът от Търновското царство,

от векове огреян в светлина!

Свидетел на възходи и бунтарства,

но с млада Ангел-Кънчева душа!

 

Красива е Славейковата Трявна

с дъха на сребролистните липи!

Уютна – но и горда, и преславна!

Под сенките на плачещи върби

 

с извити, романтични калдъръми,

със моста стар... И щедра, и добра!

С прохлада горска, с мирис на салкъми,

със пеещата Тревненска река!

 

С часовника, отмерващ неотменно

над златни стрéхи пулс неутолим,

но съхранила древните легенди

в иконописи и в дърворезби!

 

Искри над Трявна ден и нощ небето!...

От чистата ù, изворна вода,

след кръстен знак – в гнездото на поети –

отпих от силата и свободата на духа!

 

 

© МАРИАН КРЪСТЕВ All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??