25.06.2012 г., 14:45 ч.

Писанска балада 

  Поезия » Гражданска
460 0 0

ПИСАНСКА БАЛАДА

 

Писанец, село писано

от двете страни на Лома.

В пещера са изписани

български святи икони.

 

Калето горе будува

и вятър кога завее,

плачът Божанкин се чува,

хайдушко знаме се вее.

 

А караджейките мелят,

шумно приглася долапа.

От Торлак жътварки пеят -

чака ги жътва богата.

 

Скрибуцат тежки кервани,

бързат да минат Боаза,

поп Мартин с чета отбрана

пашата там е наказал.

 

Вълчане, храбър войводо,

пеят се песни прочути.

Не е забравил народа -

тук са мъстили хайдути.

 

Писанец все си е тука,

няма голяма промяна -

напролет със азмацука,

но хората му ги няма.

 

Срутени са караджейките,

същото стана с „Бошнака”,

старци мъдруват на пейките,

за една пенсийка чакат.

 

Орли прелитат на ято,

вият се ниско в каньона.

Търси се скритото злато.

Къде е зарит файтона?

 

Кози пладнуват в метоха,

няма там вече икони.

Погребана е епоха,

цяла епоха в каньона.

© Пенко Пенев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??