ПИСАНСКА БАЛАДА
Писанец, село писано
от двете страни на Лома.
В пещера са изписани
български святи икони.
Калето горе будува
и вятър кога завее,
плачът Божанкин се чува,
хайдушко знаме се вее.
А караджейките мелят,
шумно приглася долапа.
От Торлак жътварки пеят -
чака ги жътва богата.
Скрибуцат тежки кервани,
бързат да минат Боаза,
поп Мартин с чета отбрана
пашата там е наказал.
Вълчане, храбър войводо,
пеят се песни прочути.
Не е забравил народа -
тук са мъстили хайдути.
Писанец все си е тука,
няма голяма промяна -
напролет със азмацука,
но хората му ги няма.
Срутени са караджейките,
същото стана с „Бошнака”,
старци мъдруват на пейките,
за една пенсийка чакат.
Орли прелитат на ято,
вият се ниско в каньона.
Търси се скритото злато.
Къде е зарит файтона?
Кози пладнуват в метоха,
няма там вече икони.
Погребана е епоха,
цяла епоха в каньона.
© Пенко Пенев All rights reserved.