8.02.2014 г., 17:42 ч.  

Пито-платено 

  Поезия
689 0 9



Кой кръстил го е Дявол, аз не зная.
Огледах го - съвсем на мъж прилича.
Почти като Адамовците в Рая.
Е, само дето в черно се облича.
И погледът му е като на хищник.
(Във превод значи "Всичко ми е ясно").
Разплакал е поне стотина бивши
и за любов сърцето му е тясно.
Признавам си, че ме заинтригува -
затуй до него аз се доближих.
Да видим колко точно ще му струва
появата във този кратък стих.
Навярно моя поглед няма превод
(нито е влюбен, нито безразличен),
и тъй нареченият Дявол в него,
плах и объркан -  взе да криволичи.
А аз се забавлявах от сърце,
премигвах и от Ева по-невинно...
Не беше Раят. Нямах във ръцете
ни ябълка, ни даже чаша вино.
Целунах го. И той се разтрепери...
Сълза видях очите му да дращи...
През ум ми мина "Майстор си намери!"
Не му го казах. Всичко беше ясно.
Обърнах се... (И гърбом съм красива).
Усмихнах му се (дяволски почти).
За пръв път аз от някой си отивах
без грам вина, без сълзи на очи.

А Дяволът? ...
Той падна на колèне
(за миг на ангел даже заприлича).
Отвърнах само: "Пито и платено!
Сега разбра какво е да обичаш!"

Павлина Соколова




© Павлина Соколова Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??