17.02.2009 г., 18:58 ч.

Последен час 

  Поезия » Философска
635 0 0

Продал ума си болен
на дявола - за без пари;
рогат, червен и долен,
душата си на дявола дарих.

 

В сумрака на моето съзнание
плачеше второто ми “аз”
и тънеше в изгнание
без желание, без глас…

 

С белите листа отдавна бях покрил
никому ненужните и стари вещи -
часовникът, голям, прашен, гнил,
отброяващ часове до новите ни срещи.

 

Подът - стар, прогнил и прашен,
скърцаше мрачно и зловещо,
досущ като дявол страшен,
бродещ до огнените пещи.

 

Обувките - невързани и черни
стояха там - до портмантото
като слугини верни,
като ратаи на злото.

 

Камината отдавна незапалвана
вееше пепелта на старото ми тяло.
И тук-таме духът ми фас припалваше,
и димът, и мракът ставаха едно и цяло.

 

Дяволските грехове през пътя кратък
сеех без да мисля, че умирам…
и продължавах все нататък.
А защо? - все още не разбирам.

© Андрей Тарковски Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??