7.10.2019 г., 23:20 ч.

Предизборни напеви... 

  Поезия » Гражданска
504 1 0

 

Предизборни напеви...

 

(купуването и продаването

на гласове е престъпление)

 

Предизборно настана време

и от партийните бардаци

торби с мухлясали проблеми

пак мъкнат „старите юнаци“.

 

До всички стари „шафрантии

се пръква паплач о́ще свежа –

от нови гладни мераклии

и те да лапнат от: грабежа...

 

А знае се от памтивека,

че стародавната традиция

тук повелява, не полека,

а да се граби:от позиция“...

 

Ще тръгнат пак по територията

(все о́ще с името България)

и агитатори... Историята –

все о́ще ли не са забравили...

 

А електората им, във кръчмите

(тъй днес му викат на народа!)

щастлив – щом дават му от бъчвите:

да пие виното на сго́да!...

 

Но по селата ни отдавна

(почти без постоянни жители)

сега се осъзнава бавно,

че няма: лекари, учители,

 

а кметове – във изобилие

във „прехода“ като „промяна

Системата е нароила...

(Попо́ве също вече няма...)

 

... Когато вдигне се мъглата

подир „реформата“ нелепа,

ще видим, че в „Триумвирата*

е „оцелял“ – единствен: Кмета!...

 

„Електорални единици“ –

през къщи само оцелели –

в прокобата на нощни птици

прибират се не изтрезнели.

 

... И тъй предизборно „зомбирани“

и натежали с махмурлука:

до утре в „новото“ избиране,

но без да има избор тука!...

 

07.19.2019.                                          

*класическата българска триада: попа, даскала

и кмета.

© Коста Качев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??