Предизборни напеви...
(купуването и продаването
на гласове е престъпление)
Предизборно настана време
и от партийните бардаци
торби с мухлясали проблеми
пак мъкнат „старите юнаци“.
До всички стари „шафрантии“
се пръква паплач о́ще свежа –
от нови гладни мераклии
и те да лапнат от: грабежа...
А знае се от памтивека,
че стародавната традиция
тук повелява, не полека,
а да се граби: „от позиция“...
Ще тръгнат пак по територията
(все о́ще с името България)
и агитатори... Историята –
все о́ще ли не са забравили...
А електората им, във кръчмите
(тъй днес му викат на народа!)
щастлив – щом дават му от бъчвите:
да пие виното на сго́да!...
Но по селата ни отдавна
(почти без постоянни жители)
сега се осъзнава бавно,
че няма: лекари, учители,
а кметове – във изобилие
във „прехода“ като „промяна“
Системата е нароила...
(Попо́ве също вече няма...)
... Когато вдигне се мъглата
подир „реформата“ нелепа,
ще видим, че в „Триумвирата“*
е „оцелял“ – единствен: Кмета!...
„Електорални единици“ –
през къщи само оцелели –
в прокобата на нощни птици
прибират се не изтрезнели.
... И тъй предизборно „зомбирани“
и натежали с махмурлука:
до утре в „новото“ избиране,
но без да има избор тука!...
07.19.2019.
*класическата българска триада: попа, даскала
и кмета.
© Коста Качев All rights reserved.