6.08.2019 г., 1:16 ч.

Приказка с млада кралица... 

  Поезия » Друга
446 0 0

 

Приказка с Млада кралица...

(човешка басня може би)

 

Една история зловеща

бих искал днес да ви разкажа,

а в нея има страст, но с нещо --

тъй трудно обяснимо даже...

 

* * * * * * *

... Стар крал със младата кралица

живеели в страна далечна,

но нѐмощен да я обича --

те спели по отделно вече...

 

В двореца времето течало

като река в планински бързей,

но никога и миг не спряло

в наслада тръпнеща обвързано...

 

Била кралицата красива,

по точно казано: прекрасна,

но тъжна тя и мълчалива

усещала, че бавно гасне...

 

А знае се, дори цветята,

че не поливани увяхват

и губи се със аромата,

и цялата чаровност тяхна...

 

И виждали са много хора

да плаче Младата кралица,

а нощем ходела по двора

самотна като улулѝца...*

 

На красотата ѝ прочута

там всички вкупом се дивяли,

заглеждал се дори и шута

във прелестните ѝ овали.

 

А горд с кралицата изящна

бил кралят -- без да проумява,

че тя за мъж мечтае, в страстна

прегръдка да я обладава...

 

Опитвал се да я развлича

със пищни балове в двореца

и с много дарове различни --

дано все нещо си хареса...

 

... И тъй изнизвали се дните

отвън изглеждали щастливи,

а Кралството дори честито --

с Кралица млада и красива...

 

... ноо: както в приказките става

там пътник в късен час потропал --

от друга някаква държава

левент... Любимец на Живота...

 

Приел го кралят и поискал

с кралицата да се похвали

бил стар и не разбрал за риска

тъй страст фатална да разпали...

 

Разбрала Младата кралица

какво измъчвало я нощем

и тази девственост на жрица

да наруши, решила óще...

 

... Нощта дошла със пълнолуние

и вятър в стройната топола

обсебена от страст, в безумие

навън разхождала се гола...

 

И Странника красив, когато

видял Кралицата се влюбил:

и в тялото като излято,

и в погледът ѝ тъй учуден...

 

Въртял се... Да заспи не може --

потърсил помощ от Луната...

А само в нейната си кожа

облечена видял Жената...

 

... но проговорила Кралицата:

-- Понеже ти видя Жената
във мен, по местната традиция --

тук ще ти отсекат главата...

 

Но ако в тази нощ потайно

се вмъкнеш в кралските покóи

и сам убиеш краля, знай че

аз утре вече ще съм твоя...

 

За теб ще се омъжа... Двама

тук ще царуваме щастливи --

в една страна любов ли няма
е тъжно там, а дните сиви...
 

... на приказката идва края

(а за позналите – награда)

– естествено, убит бил краля...

 

...Поуката за вас се пада!

 

04.02.2017.

 

 

 

© Коста Качев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??