25.04.2018 г., 14:59 ч.

Приказка за властта 

  Поезия » Гражданска
363 2 2

 

Приказка за властта

 

Някъде зад девет планини

там, където слънцето залязва

царски син в двореца се родил!

Стара притча за това разказва.

 

Раснал и пораснал хубавец,

бил добър, на хората помагал,

яздел своя буен бял жребец

и закона честно той налагал.

 

Но един везир му завидял,

че народъд му го уважава,

да убие принца пожелал

и да стане цар на таз Държава.

 

Призовал вълшебница една

да помага в черното му дело.

На мига при него тя дошла

и главата си покорно свела.

 

Кон със злато той и обещал,

замък със слуги и много роби.

И земя, и две стада и дал

само тя момчето да загроби.

 

Злобно се усмихнала: вземи

този прах във златната му чаша

щом вода поиска му сипи

и ще свършим работата наша!

 

Блеснали везирските очи,

сложил в джоба страшната отрова.

А сега-и казал, си върви!

Да си тук щом всичко е готово!

 

В кухнята отишъл след това,

чашата на принца той намерил,

налял вода, изсипал и прахта

и от яд и злоба затреперил.

 

Чакал да настъпи вечерта

и да седнат всички в столовата.

Искал сам да види как така

принцът ще се раздели с душата.

 

В този миг притичало дете,

и поискало вода да пие.

 

Жадно то протегнало ръце

чашата до дъно да изпие.

 

А везирът в миг обезумял,

бил познал сина си във детето.

Докато притича и разбрал-

вече спряло му било сърцето!

 

Много дълго време след това

той живял във мъка и печал.

Сладка, много сладка е властта,

но се плаща скъпо! Туй разбрал!

 

© Георги Иванов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??