28.03.2020 г., 7:10 ч.  

Приятелство 

  Поезия
805 2 10

- Eх, как се случи, никой не се мярка

- в тази неделя непосилно – жарка!

Мърмореше си дребничката мравка,

поседнала под сянката на травка.

Тя трябваше да прекоси реката,

оттам живее в къща под земята,

щурецът, който обущар голям е.

Обувките й здраво място нямат.

Огледа се, дали някой ще мине,

та тя реката с него да премине.

И ето, че едно кресливо пате

запъти се и топвайки краката

дочу гласа на мравчицата бедна.

- Ще може ли на твоя гръб да седна!?

- Откарай ме оттатък на реката,

- за мене ти си "Рибката от злато".

- Я качвай се – не се замисли Патьо,

- за миг ще те прекарам през водата.

И бързо тя се покачи отгоре.

- Благодаря за делото – добро е,

- и знай, приятел нов сега намираш,

- за трудности, които да стопираш!

© Данаил Таков Всички права запазени

Произведението е участник в конкурса:

"За да повярваш в доброто, трябва да започнеш да го правиш!" »

9 място

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??