6.08.2014 г., 19:58 ч.

Продавач на надежди 

  Поезия » Друга
817 0 16

ПРОДАВАЧ НА НАДЕЖДИ

 

Провървя ми... по всичко изглежда!  
Построих си красив магазин,
в който кротко продавам надежда –
продавач го раздавам, любим...
 
Като някакъв Джани Родари,

в купувачите диря добро.

Искам те да си имат другари,

във борбата със всякое зло.

 

Един малък юнак в махалата
вчера купи си цял килограм,
а пък аз светлинка от душата – 
вместо бонус – реших да му дам.
 
И си тръгна щастливо момчето,
със изправена гордо глава.
Чудесата се случват където,
просто, хората вярват в това.
 
След хлапето дойдоха и други,
(даже зная ги по имена) –
не да искат от мене услуги,
а лекарство на ниска цена.
 
До един те приличат си – всички.
Знам защо се отбиват при мен –
сред витрини, стелажи, полички,
дирят ключа за своя проблем.
 
Един търси си щипчица здраве,
друг – сироп за щастлива съдба,
трети – прах, да е с бицепси здрави,
а четвърти – да няма вражда...
 
Но където народът гладува,
как говори се за свобода?
Мисълта на духа не царува,
ако липсва любов за това.
 
Любовта е особена стока,
що в сърцето на всеки гори,
а цената ù става висока
ако алчни сме, подли и зли.
 
Затова аз успехи предлагам,
скептицизмът при мен не върви.
Светла вяра в душите засявам,
топлина до последните дни...
 
Но влетят ли при мен ревизори
или данъчни с мръсни души,
магазинът ми ще се затвори –
той на тях не предлага мечти.
 
Като вируси, като бацили
ще се впият във мойта душа
и ще питат: „Партида откри ли?
Що не плащаш това и... това?”
 
Милиардите, както изглежда,
съм натрупал – потайно от тях.
Който цар е на свойте надежди –
господар е на целия свят,
 
ала колкото повече дава
на околните от любовта,
толкоз повече ще му остава –
без акциз, ДДС и митà...
 
Капиталът не е във парите
или в банката – близо до нас,
нито в къщите, нито в колите,
капиталът е в нашия глас,
 
в наш'та воля да мислим градивно
и изкусно да водиме спор,
да творим, да живеем активно,
а на злото – да сторим отпор...
 
Затова аз продавам надежда
в моя малък, красив магазин.
Провървя ми, по всичко изглежда –
продавач на мечти съм – без грим.
 

 

© Росен Гъдев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??