В страна прекрасна, с култура и история богата,
родих се, израснах и 30 години там живях,
и като личност с много ценности се аз оформих,
защото тя е мойта втора майка и баща.
Пред мен изправи се възможността и шанса
да уча и с академични знания да се обогатя,
които са едно стъпало по-високо в живота,
а с тях се чувстваш достатъчно възвишен и богат.
Простира ли се широко погледът ти над нещата
с изобилство от информация и собствен интелект,
то с ум като бръснач и съобразителност спринтьорска
ще си способен да се справиш с капани, заложени за теб.
Но ето, че съдбата се намеси и отклони ме
от пътя, по който до сега с увереност вървях,
и се наложи да напусна този рай и да живея в държава чужда,
приемайки го - за добро или за зло, че тя е новият ми шанс.
Наистина е трудно и се изисква време
да свикнеш и да съумееш да се пригодиш
към нови нрави и живот съвсем различен
от този, с който си закърмен досега.
Не се отчайвам и, разбира се, не губя вяра,
а с гордо вдигната глава в бъдещето смело крача,
защото ако се сломя и ме натегнат мрачни чувства,
то по-добре завинаги очи да схлупя.
Сега не ми остава нищо друго,
освен да вдишвам въздух, независимо дали е чист,
и с безстрашие в схватки тежки да се хвърлям,
доказвайки, че незагасващата живинка живее още в мен.
VAK
Valencia-16.01.2009
© Веселка Николова Всички права запазени