3.11.2016 г., 11:38 ч.

Прощалните думи на мама за свободата 

  Поезия » Друга
978 3 7

ПРОЩАЛНИТЕ ДУМИ НА МАМА ЗА СВОБОДАТА

 

Тези тъмни фасади и дворчета с кичести ружи

с мен говориха дълго в часа на презрялата есен.

Бях до мама, положил главата си в нейните скути,

и се вслушвах в гласа ù – уморен, неспокоен, унесен.

 

Тя от старата круша откъсна ми слънчева сладост

и подаде ми топлия дъх на догарящ септември.

– Свободата е, сине, да можеш във бури да падаш.

Ала сетне да вдигнеш чело и да тръгнеш напред.

 

Отлети, мое птиче, да познаеш небето над къщи.

Има много земи и сърца, и прекрасни градини.

Свободата е, сине, да можеш смирен да се върнеш

да поплачеш край мене, а после пак да заминеш.

 

Отнеси в свойта пазва на ружата благия корен,

мойта плитка, която за теб след минута ще срежа,

шепа пръст, от която да дишаш и чрез нея да помниш,

че винаги има и последна искрица надежда.

 

И бъди горд и силен, каквото насреща да иде.

Аз такъв те родих – без окови, с крилете на птиче.

Този свят е лъжлив, но по детски добър и наивен.

Щом веднъж му повярваш, ти докрая ще го обичаш.

© Слави Тодоров Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Развълнува ме...
  • Слънчице, дойдох да ти гостувам отново на това много хубаво стихотворение. Игнажден е! Бог с теб!!!
  • Браво!
    И помни, че си роден "без окови, с крилете на птиче."
    Поздравявам те за двете ти национални награди!
    Много, много ти се радвам, Слънчице!
  • Помни ги! "без окови-с крилете на птиче" Харесах!
  • Не знам на колко си години,но си много талантлив.Само майстор,или мъдрец би написал толкова дълбок стих... поздравления!
  • Мъдри са тези думи. Не ги забравяй.
    Хубаво стихотворение, Слави!
  • Все повече ме изумяваш, хлапе! Браво!
Предложения
: ??:??