6.12.2014 г., 19:57 ч.

Просякът 

  Поезия
488 0 3

От доста време виждам го, горкия,

пред църквата до нас да се явява.

Докарал я до там, че със просия

все някак в този свят да оцелява!

 

Съсухрено, изнемощяло тяло,

разчорлена коса, брада до пояс,

а дрехите му – кожени парцали,

на възраст май догонват и секвоя...

 

Наведен до земята чак, подава

ръката си към всички минувачи...

И цялото лице му засиява

когато му подхвърлиш и петаче

 

Чат-пат и аз когато съм минавал

край него, ей така, от състрадание

по левче и отгоре съм му давал,

зер Бог ни учи и на подаяние...

 

Но стана тя каквато стана, днес...!

Лъжата лъсна голичка и боса –

от чисто нов и лъскав Мерцедес

излезе той –познатият ни просяк...

 

И без да се смути – си закуцука

нататък – към „работното си място”...

Стоях и гледах дълго след боклука,

комуто щях да кажа даже: „Здрасти!”

 

В живота не остава нищо тайно -

лъжата и под камък да се пъхне,

все някъде, понякога случайно,

внезапно пред очите ни ще цъфне.

 

 

28.04.2011г.

© Чавдар Тепешанов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Хубаво стихотворение и не е далече от реалността.Много мъдрост има в него,има разочарование и болка.Лъжата се извисява безсрамно предизвикала всички тези чувства!
    Поздрав за творбата и хубав ден за автора й!
  • Добър стих, поучителен.
  • !
Предложения
: ??:??