Да живей, живей труда,
ако може в чуждата страна.
Там в бодър марш, туптят крака,
на гурбетчиите накрай света.
Че трябват си парици за храна –
за ток, за парно, за вода.
Че трябва да се гледат и деца –
от някой друг, далеч в дома –
наядени, напити и облечени…
Презрели плодове –
плод на волски труд.
А пролетта едва започва…
© Александър Митков Всички права запазени