2.09.2023 г., 12:31 ч.

Пътешествие 

  Поезия » Свободен стих
181 0 0

Пътешествие

 

Пътешествие животът е.

Ден всеки разстояние е, което да изминеш трябва.

Там в него ти живееш с чувства, мисли, настроения.

Плачеш малко, радваш се, тъгуваш.

Денят-отсечката е от пътя само!

 

Нищо фатално-крайно няма.

Ако чувстваш нещо силно, тежко, временно е то.

Не прибавяй ти към него, не отбавяй.

Ще премине, ще отмине.

На поста жизнен се намираш ти.

 

В мига-момента тоз - генератор ти на ток си.

Лошо, казваш - да - ти сега на други служиш.

А когато друг на поста дойде, ще живееш ти.

Трудът, когато върлото изкачваш, светлина за друг човек е. За други същества.

Щастието, радоста да се заслужат трябва.

 

Пътешественик си ти и във време и пространство.

Ще дойде деня друг и нов - друго там ще бъде всичко.

Не се привързвай, не желай да бъде комфорта постоянен.

Фаза той е и момент награден.

На вчерашния ти труд.

 

Съзнателен бъди - и просто пътешествай.

Дай внимание нужно, леко претърпявай.

В името на радостта от спускането ново.

Изкачваш се и трудиш се - тъгуваш.

Спускаш се - радостта при теб гостува.

 

Равновесен ти бъди, и почти безгрижен.

Радостта е неизбежна, и тъгата също.

Временни са двете, на махалото моментни положения.

Не акцентирай, не преувеличавай ако нужда няма.

А нужда щом усетиш, там орел стани.

 

Кат орел могъщ спусни се - извърши, направи, вземи си твоя добив.

Необусловен силно ти бъди - свободен.

А иначе - орел, и вълк и мечка.

Находчив, подвижен, маневрен - танцувай и не бой се.

Гонят ли те - бягай, дават ли ти - вземай.

 

Хитър, ловък и находчив е Велес.

Като мечка горска, първо бяга той и мисли.

После мерки взема, наказва-възпитава.

Сее той навреме - строго в срок.

Пак строго и доволно жъне.

 

Слава на Велес.

На Лесничея слава.

Некапризни скромни те са.

Да живеят искат, но и действат, действат!

Различно в дните разни те живеят,

пълнота въвеждат.

 

Ура

 

Лесничея

 

 

 

 

© Леснич Велесов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??