Пътят*
(Камино)
Да тръгнем по Свя́тия Път към Безкрая,
като поклонници (искаш ли с мен?...) –
мечти и заблуди край нас ще блуждаят
еднакво реални във дългият ден...
И нека зад всеки завой ни причаква
една изненада от тези безброй,
които се крият на Времето в мрака
и все по-спонтанен напред ще е той.
Ще отмерваме Пътя със проста тояга,**
за жаждата – само кратунка с вода.
Пространството Пътя пред нас ще разтяга –
в душите с усещане за Свобода!...
А Пътят ще бъде с коварни препятствия –
безбройни завои, високи скали́,
та може би вечер със стон (светотатствено!)
и Бог да упрекнем... Защото боли́...
А нощем звездите ще бъдат и стряха,
и посоката сочеща общият Път...***
В съня неспокоен – кошмарна уплаха,
но сетивата с умора ще спят.
Нестъкван загасне ли огънят в мрака
и стане тревожна и плътна нощта –
възможно е Демон за в пътя нататък
да ни нашепва безумни неща...
... Но утро ще дойде и то ще подгони
среднощните Демони в у́плах и бяг –
а Древния Път, щом посоката помни****
ни грабва стихийно във у́стрема пак...
И нищо, че пак ще болят коленете,
и костите молят минута покой –
пред нас ще изчезват посоки, където
Безкраят се крие зад всеки завой...
А Пътят отвежда направо във Храма,
но с теб ще осмислим пристигнем ли там,
внезапно Великата вечна измама:
– не сме си намерили Нашият храм!...
... И сякаш Пространството пак се разтяга,
а с него разтяга се Свя́тият път...
По него Поклонници с прости тояги
загледани в залеза о́ще вървят...
14.09.2021.
*Пътят, Ел Камино де Сантяго де Компостела
(наричан Камино) е важен поклоннически път за
католиците.Дълъг е около 800 км. в Галисия, Испания.
В храма „Св. Яков“ в гр- Компостела се намират
мощите на Св. Яков.
**традиционни за пилигримите са:тояга (гега) и
кратунка с вода.
*** счита се, че Пътят минава по Млечния път
****по цялото протежение на Камино има указателни
жълти раковини
© Коста Качев Всички права запазени