Sep 15, 2021, 12:22 AM

Пътят* 

  Poetry » Other
223 0 0

Пътят*

(Камино)

 

Да тръгнем по Свя́тия Път към Безкрая,

като поклонници (искаш ли с мен?...) –

мечти и заблуди край нас ще блуждаят

еднакво реални във дългият ден...

 

И нека зад всеки завой ни причаква

една изненада от тези безброй,

които се крият на Времето в мрака

и все по-спонтанен напред ще е той.

 

Ще отмерваме Пътя със проста тояга,**

за жаждата – само кратунка с вода.

Пространството Пътя пред нас ще разтяга –

в душите с усещане за Свобода!...

 

А Пътят ще бъде с коварни препятствия –

безбройни завои, високи скали́,

та може би вечер със стон (светотатствено!)

и Бог да упрекнем... Защото боли́...

 

А нощем звездите ще бъдат и стряха,

и посоката сочеща общият Път...***

В съня неспокоен – кошмарна уплаха,

но сетивата с умора ще спят.

 

Нестъкван загасне ли огънят в мрака

и стане тревожна и плътна  нощта –

възможно  е Демон за в пътя нататък

да ни нашепва безумни неща...

 

... Но утро ще дойде и то ще подгони

среднощните Демони в у́плах и бяг –

а Древния Път, щом посоката помни****

ни  грабва стихийно във у́стрема пак...

 

И нищо, че пак ще болят коленете,

и костите молят минута покой –

пред нас ще изчезват посоки, където

Безкраят се крие зад всеки завой...

 

А Пътят отвежда направо във Храма,

но с теб ще осмислим пристигнем ли там,

внезапно Великата вечна измама:

– не сме си намерили Нашият храм!...

 

... И сякаш Пространството пак се разтяга,

а с него разтяга се Свя́тият път...

По него Поклонници с прости тояги

загледани в залеза о́ще вървят...

 

14.09.2021.                                               

*Пътят, Ел Камино де Сантяго де Компостела

(наричан Камино) е важен поклоннически път за

католиците.Дълъг е около 800 км. в Галисия, Испания.

В храма „Св. Яков“ в гр- Компостела се намират

мощите на Св. Яков.

**традиционни за пилигримите са:тояга (гега) и

кратунка с вода.

*** счита се, че Пътят минава по Млечния път

****по цялото протежение на  Камино има указателни  

жълти раковини

© Коста Качев All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??