20.06.2019 г., 17:49 ч.

Quo Vadis, Domine?...* 

  Поезия » Философска
941 1 0

Quo Vadis, Domine?...*

 

Къде отиваш, Господи, когато

се гърчи Рим във пламъци пред теб

и зарево (на спомени богато!)

виси в небето седмици наред!...

 

В безумно обещаните ни гратиси

къде да търсим Нови светове,

че да напуснем искаме земята си --

била ни дом и люлка векове!...

 

Къде отиваш, Господи, за Жетва

люлеят се узрелите жита

и може би ненужна саможертва

бе Кръстната ти участ за света!...

 

Върни се Господи, за да не бъде

Планетата от нине сиротá,

а ние не разбрали все, че всъде --

ще скитаме без дом през Вечността!...

 

Градихме Храмове в добри години

с молитви, Господи и славослов,

а днес над зелянясали руини

пилее вятър: Спомен от любов...

 

... А може да запалим и Планетата

със ореол красив да изгори

и чак след туй в Гетата на Вселената

Духът ни побеснял да се смири...

 

Къде отиваш, Господи, върни се

май сбъркахме Живота си съвсем,

понеже не можахме да осмислим:

реалността на всеки реквием!...

 

Слугуваме хазартно на Мамона**

и воплите ни той сега тешѝ...

И нему за процент комисиóна

харизали сме нашите Душѝ...

 

... Понеже стана дума за Душите

за тях безсмъртие ти бе ни обещал,

но тихомълком, някак си прикрито,

далѝ не си се с Дявола разбрал...

 

... Като приятел, Господи, върни се

и този път не си ли съдник строг

ти обещаваме, че ще размислим:

„За нас да си единственият Бог!...”

 

****************************************

*”Quo Vadis Domine? -- .лат.: „Къде отиваш

Господи?” Роман на Хенрих Сенкевич.

След опожаряването на Рим и последвалите гонения

на християните, Апостол Петър бягайки от Рим по

пътя среща видение: Учителя Христос, когото пита

“Quo Vadis, Domine?”Къде отиваш, Господи?

Отговора на Христос е: „Към Рим”.

Ако Петър напуснел Рим , нямало кой да пази вярата

и затова Христос ще се върне да го замести.

Разколебан Апостол Петър се върнал в Рим и бил

разпънат на хълма, където днес е Катедралата

„Св. Петър”

**Мамон е халдейска дума, която означава богатство.

Христос казва: „Не може да слугувате на Бога и Мамона.”

В Новия завет е олицетворение на богатството и

алчността.

© Коста Качев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??