Quo Vadis, Domine?...*
Къде отиваш, Господи, когато
се гърчи Рим във пламъци пред теб
и зарево (на спомени богато!)
виси в небето седмици наред!...
В безумно обещаните ни гратиси
къде да търсим Нови светове,
че да напуснем искаме земята си --
била ни дом и люлка векове!...
Къде отиваш, Господи, за Жетва
люлеят се узрелите жита
и може би ненужна саможертва –
бе Кръстната ти участ за света!...
Върни се Господи, за да не бъде
Планетата от нине сиротá,
а ние не разбрали все, че всъде --
ще скитаме без дом през Вечността!...
Градихме Храмове в добри години
с молитви, Господи и славослов,
а днес над зелянясали руини –
пилее вятър: Спомен от любов...
... А може да запалим и Планетата
със ореол красив да изгори
и чак след туй в Гетата на Вселената –
Духът ни побеснял да се смири...
Къде отиваш, Господи, върни се –
май сбъркахме Живота си съвсем,
понеже не можахме да осмислим:
реалността на всеки реквием!...
Слугуваме хазартно на Мамона**
и воплите ни той сега тешѝ...
И нему за процент комисиóна
харизали сме нашите Душѝ...
... Понеже стана дума за Душите –
за тях безсмъртие ти бе ни обещал,
но тихомълком, някак си прикрито,
далѝ не си се с Дявола разбрал...
... Като приятел, Господи, върни се
и този път не си ли съдник строг
ти обещаваме, че ще размислим:
„За нас да си единственият Бог!...”
****************************************
*”Quo Vadis Domine?” -- .лат.: „Къде отиваш
Господи?” Роман на Хенрих Сенкевич.
След опожаряването на Рим и последвалите гонения
на християните, Апостол Петър бягайки от Рим по
пътя среща видение: Учителя Христос, когото пита
“Quo Vadis, Domine?”—Къде отиваш, Господи?
Отговора на Христос е: „Към Рим”.
Ако Петър напуснел Рим , нямало кой да пази вярата
и затова Христос ще се върне да го замести.
Разколебан Апостол Петър се върнал в Рим и бил
разпънат на хълма, където днес е Катедралата
„Св. Петър”
**Мамон е халдейска дума, която означава богатство.
Христос казва: „Не може да слугувате на Бога и Мамона.”
В Новия завет е олицетворение на богатството и
алчността.
© Коста Качев All rights reserved.