17.09.2023 г., 14:10 ч.

Рапсодия на крушово листо 

  Поезия
173 4 5

РАПСОДИЯ НА КРУШОВО ЛИСТО

 

... когато си отиде панаирът

и сгъне циркът гнило шапито,

и листопадът почне да жонглира

с последното от лятото листо,

и тръгнат си гълтачите на огън

след скърцащия за коне фургон,

и клоунската шапка с двата рога

потъне в пламналия хоризонт,

и глутницата градски помияри

на спирката се скрие от дъжда,

и левът на световните пазари

се просне, изпързалян по леда,

в любимата ми Шишкова градинка,

като че ли след пладнешки грабеж,

да седна пак – без пукната стотинка

във черквата да пална къса свещ,

какъв ти цирк? – животът бе фиеста,

умело дирижиран карнавал,

и – фокусник! – живея с две и двеста,

ала, като че ли, не съм живял,

ще се кача след клоуна на баира,

наметнал вехто есенно палто...

 

И в идещата зима ще ви свиря

рапсодии на крушово листо.

© Валери Станков Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??