3.09.2010 г., 22:23 ч.

"РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ!" 

  Поезия » Гражданска
540 0 4


В нашата гора обширна живееха си кротко, мирно -
същински братя и сестри - стадо пъргави Сърни
със водач Еленът строг и Козелът виторог,
със игривите  Кози - дружки мили и добри.
Живееха задружно, просто. Ходеха си те на гости.
Заедно трева пасяха, заедно се веселяха.
Дружни срещаха скръбта, дружни и във радостта.
Бяха от различен род, но сред горския народ
те живееха сплотено, тихо, кротко и почтено.
Но се случи с тях беда! С тайна мисия дошла
чужденка сред тях. Хиена! Завистлива, непочтена,
зла, коварна и крадлива, много подла и лъжлива.
Щом в гората тя пристигна, почна подличка интрига
дружбата за да смути на съседите добри.
Със усмивка на устата тропна първо на вратата
на Козичките игриви: - Привет на вас, благочестиви
и най-достойни във гората! Макар, че съм ви непозната
и чужденка във този лес, донесла съм чудесна вест.
Ще има избори у вас за нова, по-достойна власт.
Сред кандидатите безбройни, безспорно вие сте достойни!
Козелът, вашият водач, не е като Елен - "Рогач"!
Козите всеки уважава. На вас се падат чест и слава.
Така Хиената поквари умът на тези бедни твари.
След туй отби се при Сърните. И тук повтори тя лъжите,
че е Еленът най-достоен, прочут навред с духа си боен,
с осанка горда, с красота, роден нарочно за властта.
Не е като Козелът гаден, надут, неук, вонящ и гладен...
С лъжи наивния Елен омая, с Козела скара ги накрая.
До вчера - пример за другарство, а днеска - жертви на коварство,
превърнаха се в зверове и в най-заклети врагове.
И докато те враждуват, оплюват се или воюват,
в спокойната наглед гора тихо се смени властта.
Снабди Хиената с венец един приятел - чужденец.


"РАЗДЕЛЯЙ, БРАТЯ, И ВЛАДЕЙ!" - ДЕВИЗ НА НЕ ЕДИН ЗЛОДЕЙ
ОТ МИНАЛОТО, ПЪК И ДНЕС, ВЛАДЯЛ НАРОДА НИ ЗЛОЧЕСТ.

НО НЕ ЗА ПОДЛОТО КОВАРСТВО НА ЧУЖДИТЕ ГОВОРЯ АЗ.
БОЛИ, ЧЕ БРАТСТВО И ДРУГАРСТВО НИЙ ЧЕСТО ЖЕРТВАМЕ ЗА ВЛАСТ!

© Генка Богданова Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Да , така се получава за жалост...Поздравления за гражданската позиция!
  • Здравейте, момичета! Компютърът ми беше "предал Богу дух" и много ми липсваше контакта със задочните ми приятели, сред които сте и вие. Слава Богу, засега / кой знае до кога? / твърдият диск живна и отново имам връзка с вас. Благодаря, че сте ми били на гости, докато ме нямаше!
  • Хареса ми!Поздрав и
  • Поздрав!
Предложения
: ??:??