28.10.2011 г., 21:23 ч.

Разделяй и владей/басня 

  Поезия » Гражданска
683 0 7

В държавната гора обширна

живееха си кротко, мирно –

като мили братя и сестри –

стадо нежни, пъргави Сърни

с водача си Елен – добър, но строг

и Козелът – снажен, виторог,

водач на стадото си от  Кози –

дружки смели, мили и добри.

Живееха добре, задружно.

Услужваха си, щом е нужно.

Тревица заедно пасяха

и заедно се веселяха.

Дружно те посрещаха  скръбта,

дружни бяха после в  радостта.

Да, те бяха от различен род,

но сред горския добър народ

живееха си те сплотено,

тихо, кротичко и почтено.

Ала  случи и с  тях бедата!

Домъкнала се бе в гората

коварна чужденка – Хиена -

свадлива, много непочтена,

злобна, нагла и крадлива,

и интригантка  бе лъжлива…

Та, щом в гората тя пристигна,

коварната си цел постигна -

дружбата красива  да смути

между тези  съседи добри.

С усмивка хитра на устата

потропа първо на вратата

на нашите Кози игриви:

- Привет на вас, благочестиви

и най-достойни във гората!

Макар че съм ви непозната –

още чужденка за този лес,

приносител съм на чудна вест.

Чух, ще има избори у вас

за нова, по-достойна власт.

Сред кандидатите безбройни,

безспорно е, сте най-достойни!

Да,  Козелът, вашият водач,

не е като Елена - "Рогач"!

Козите всеки уважава.

На вас се падат чест и слава!

Така Хиената поквари

ума на тези бедни твари.

След туй отби се при Сърните

и тук повтори тя лъжите,

че е Еленът най-достоен,

прочут навред с духа си боен,

с осанка горда, с красота

и роден нарочно за властта.

Не е като Козела гаден,

надут, неук, вонящ и гладен...

С лъжи Елена тя  омая,

с Козела скара ги накрая.

До вчера - пример за другарство,

днес вече  - жертви на коварство,

те превърнаха се в зверове

и дори в заклети врагове…

А докато те враждуват,

оплюват се, или воюват,

тук, в  спокойната на вид гора,

тихо, тихо се смени властта.

Сдоби се със  царския венец

самозванец подъл – чужденец.

Пи-ар бе хитрата Хиена,

за интриги  тук внедрена.

 

„Разделяй братя и владей!”  -

девиз на не един злодей

от миналото, а и днес,

владял народа ни злочест.

Но не за подлото коварство

на чуждите говоря аз.

Боли, че братство и другарство

ний често жертваме за власт!

© Генка Богданова Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??