16.06.2009 г., 0:14 ч.

Разум (за Господ и за Вярата) 

  Поезия » Философска
910 0 5

Ти виждал ли си някога на твоя Бог лицето,

освен изписано с бои на старата икона!?

Почувствал ли си допира му освен в сърцето,

или просто - ей така - възкачаш го на трона!?

Ти плакал ли си някога сам пред иконостаса,

с очи червени в сълзИ и кръв обляти?...

Или просто отричаш вярата в поредната гримаса

и чаша вино на гроба на познат излята?!

А дали познал си себе си в болката на хората,

или за тебе е пореден разговор по телефона?

И чувствал ли си някога на страданието умората

и посягал ли си от болка към бутилката с рома?...

И изповядвал ли си греховете в брой безкраен,

и стъпвал ли си в божи храм с окапали икони?...

Или просто пазиш вярата си във ковчег потаен,

в демоничен храм със студени каменни колони...

Но спри и се заслушай малко в повея на храма

от малката свещица, горяща като жертва!

Спомни си, когато си почувствал обич не от мрамор,

а от топлина, която като теб е мъртва!

И не смей да обвиняваш господ за своето страдание!!!

Защото той няма да ти отговори дори във шепот.

А почни да вярваш - това е твойто наказание-

да почусвтваш от живота капка трепет!

Не си мисли, че Господ равен е на вярата!

Не си мисли, че Господ крие се в спасението!

Не си мисли, че Господ създал е хората!

А просто вярвай! Господ нека е съмнението,

че ти, човеко, на човешки разум си способен

и никой никога не ти е подарявал мисъл.

Че ти си просто инструмент във храм огромен,

който Вярата в Библия, Коран, Авеста е записал...

© Христо Стоянов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • толкова си млад...и толкова мъдър...
    Бог и вяра...в сърцето си ги носим...но и всеки своя кръст носи.
  • С Елица!

    Поздрави, Ицо!
  • За мен Бог е сила, недостъпна за човешкия разум.
    Той няма име, нито образ...
    Единственият смисъл на вярата ни е да се усъвършенстваме като човеци...

    Благодаря за споделените мисли, Христо.
    Поздрав!
  • каня те на дискусия в скайп по повод това стихо
  • Ако човек знаеше всичко би бил бог...Може би би използвал силата си да руши,да вреди и да отваря все повече и повече ада в душата си...
Предложения
: ??:??