11.11.2023 г., 6:18 ч.  

Реката 

  Поезия » Свободен стих
176 0 0

Реката

 

Реката е поток вода.

Дъждът-снегът я хранят.

Чрез планини и долини.

От високото водата идва.

И събират я планинските долове.

 

Гората я събира - с нейните дърветата, храсти и треви.

Задържат-регулират те водата.

Контролират тез води.

Водата си намира път, и тя поражда

Тя формира тез дерета, долове, падини.

Реката в тях се движи и живее.

 

Слава на планини, дървета, храсти и

Треви.

Те са съхранители, хранители са на водата.

 

Реката живот чрез водата носи за села и

Градове.

На реката пък - долу-тук - помага човешката ръка.

Човек прави за реката сносен 

Път - с прагове-баражи - и човек строи мостове.

 

"Мостовете на Медисън" има филм за 

Любовта на мъжа-скитник и жената.

Любовта къде се ражда в филма този - при реката, моста и полъхващия лек ветрец.

Слъчицето носи топлина и поражда жажда.

Жаждата се утолява със водата, с любовта.

 

Планина, дървета, треви, храсти -

Долове, дерета и руслото-леговището на реката.

Реката носи силата отгоре.

Електричество и магнетизъм - прана.

Енергия реката носи - рядък шанс.

 

Шанс-възможност за човека е - да приеме

От реката, от водата енергията тази.

Щастливи са рибарите не толкова от риба

Уловена.

От това, че - реката те нагоре гледат.

Тя енергия им вее-лее през очите, през гърдите и лицето - и развейва тя, разсейва

"Въздухът" позастоял на техните души.

Слава на реката.

 

А мостовете какво са?

За човека възможност да премине той

От другата страна.

И преминаването туй напред-назад

Какво е?

Символ е, реалност!

На полюсите два на двата свята: Яв и Нав.

 

Оня свят (светът на Нав) е свят огромен и реален -

Там са нашите предци отишли.

Корените на живота наш - невидимите духове. Ура.

Реката символ е - "черта" - граница на двата

Свята.

Слава на реката и на брода-моста неен.

 

Представете си сега картина.

Потопва се човек в реката скромно там

Под моста.

Къде се къпе той - в "точката" пресечна на два

Потока силни, токови, енергетични.

Там където - в кръста животворен - се обединяват два потока.

Планината-низината. Светът на Хорс (Яв) и Оня свят - това е Нав.

 

А в Нав и Яв живее - кой?

Бог Велес и до него Лесничея.

Лесничеят под моста - едновременно във двата свята - малко скрито -

Се къпе често и редовно.

Излиза после горе - в Яв.

И има сили многостранни - лично придобити.

 

От природата-реката сили взема тоз човек

И още - малък бог - Лесничея.

На Лесничея слава.

И на Велес - бог природен!

 

Слава също на човека всеки, който е съзрял-узрял

Под моста, и в прекрасната река - зиме, лете -

Да се потопи-излезе, и да тръгне бодър, леко оживен и

Вдъхновен - 

Да върши после своите дела.

 

Ура

 

Лесничея

© Леснич Велесов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??