Реката
Реката е поток вода.
Дъждът-снегът я хранят.
Чрез планини и долини.
От високото водата идва.
И събират я планинските долове.
Гората я събира - с нейните дърветата, храсти и треви.
Задържат-регулират те водата.
Контролират тез води.
Водата си намира път, и тя поражда
Тя формира тез дерета, долове, падини.
Реката в тях се движи и живее.
Слава на планини, дървета, храсти и
Треви.
Те са съхранители, хранители са на водата.
Реката живот чрез водата носи за села и
Градове.
На реката пък - долу-тук - помага човешката ръка.
Човек прави за реката сносен
Път - с прагове-баражи - и човек строи мостове.
"Мостовете на Медисън" има филм за
Любовта на мъжа-скитник и жената.
Любовта къде се ражда в филма този - при реката, моста и полъхващия лек ветрец.
Слъчицето носи топлина и поражда жажда.
Жаждата се утолява със водата, с любовта.
Планина, дървета, треви, храсти -
Долове, дерета и руслото-леговището на реката.
Реката носи силата отгоре.
Електричество и магнетизъм - прана.
Енергия реката носи - рядък шанс.
Шанс-възможност за човека е - да приеме
От реката, от водата енергията тази.
Щастливи са рибарите не толкова от риба
Уловена.
От това, че - реката те нагоре гледат.
Тя енергия им вее-лее през очите, през гърдите и лицето - и развейва тя, разсейва
"Въздухът" позастоял на техните души.
Слава на реката.
А мостовете какво са?
За човека възможност да премине той
От другата страна.
И преминаването туй напред-назад
Какво е?
Символ е, реалност!
На полюсите два на двата свята: Яв и Нав.
Оня свят (светът на Нав) е свят огромен и реален -
Там са нашите предци отишли.
Корените на живота наш - невидимите духове. Ура.
Реката символ е - "черта" - граница на двата
Свята.
Слава на реката и на брода-моста неен.
Представете си сега картина.
Потопва се човек в реката скромно там
Под моста.
Къде се къпе той - в "точката" пресечна на два
Потока силни, токови, енергетични.
Там където - в кръста животворен - се обединяват два потока.
Планината-низината. Светът на Хорс (Яв) и Оня свят - това е Нав.
А в Нав и Яв живее - кой?
Бог Велес и до него Лесничея.
Лесничеят под моста - едновременно във двата свята - малко скрито -
Се къпе често и редовно.
Излиза после горе - в Яв.
И има сили многостранни - лично придобити.
От природата-реката сили взема тоз човек
И още - малък бог - Лесничея.
На Лесничея слава.
И на Велес - бог природен!
Слава също на човека всеки, който е съзрял-узрял
Под моста, и в прекрасната река - зиме, лете -
Да се потопи-излезе, и да тръгне бодър, леко оживен и
Вдъхновен -
Да върши после своите дела.
Ура
Лесничея
© Леснич Велесов All rights reserved.