Някъде, в голям завод,
на стотици километри,
появил се нов робот
със върховни параметри!
Бил всестранно програмиран.
Бил с чудесни маниери;
разработен и кодиран
от екип от инженери.
Петдесет езика знаел.
Бил голям авторитет.
С всяко нещо той боравел -
от кола до самолет.
Знаел лошото, доброто.
Знаел всяка своя нужда.
Знаел всичко той, защото
той не спи, не се събужда.
Бил с дълбоко имплантиран
във главата микрочип.
Бил наскоро моделиран
по познат ни архетип;
Вършел всичко безусловно.
Вършел всичко с безразличност.
Бил с потискана редовно
уникална своя личност.
Кой създал такова нещо?
Кой създал такъв живот?
Нещо истински зловещо:
като него - друг робот!
© Сандостен Калций Всички права запазени